Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z jajkiem to niezwykle smaczne i efektowne danie, które może stać się ozdobą wielkanocnego stołu. Podawaj ją na gorąco (np. z porcją ziemniaków i surówką) lub na zimno (do kanapek).
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Składniki
Zmiel mięso w maszynce z użyciem sitka o średnich oczkach. Pokrój drobno cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Namocz kajzerki w mleku. Pięć jajek ugotuj na półtwardo (6 minut od chwili zagotowania się wody) i od razu ostudź w zimnej wodzie (by zatrzymać proces ich gotowana się).
Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż podsmażone warzywa do miski z mięsem. Wbij do niej także (w całości) pozostałe jajko. Dodaj odciśnięte z nadmiaru mleka kajzerki, majeranek i obie papryki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Natłuść i oprósz bułką tartą keksówkę o wymiarach 30x11 cm. Wyłóż jej dno połową mięsa. Ułóż na nim w rzędzie obrane ze skorupek jajka. Wyłóż na nie resztę mięsa i wyrównaj powierzchnię pieczeni. Posmaruj ją (z pomocą silikonowego pędzelka) musztardą.
Wstaw pieczeń z jajkiem na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Pod koniec na 10 minut podnieś temperaturę do 200°C, by wierzch pieczeni się zarumienił.