Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z jajkiem to smakowite danie, które możesz przygotować na świąteczny obiad. Do jej przygotowania najlepsze będzie mieszane mielone mięso. Sprawdzi się wieprzowina łączoną z drobiem lub wołowiną.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 771
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 771
Składniki
4 jajka ugotuj na półtwardo (ok. 6 minut od momentu wrzenia wody), ostudź i obierz ze skorupek. Namocz bułki w ciepłym mleku, zostaw na 10 minut, po czym dobrze wyciśnij i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mielone mięso. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi ziołami i musztardą. Dwa surowe jajka lekko ubij i wlej do mięsa. Dokładnie wymieszaj masę, a najlepiej wyrób ją ręką, by była zwarta i łatwo odchodziła od dłoni.
Foremkę-keksówkę (ok. 30 x 11 cm) wysmaruj masłem i wyłóż ¾ mięsnej masy. Zrób cztery wgłębienia za pomocą łyżki i włóż w nie ugotowane jajka. Następnie wyłóż resztę masy i wyrównaj pieczeń. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60 minut.
Po upieczeniu lekko wystudź, krój w plastry i podawaj. Możesz udekorować szczypiorkiem i ziarnami czerwonego pieprzu.