Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z karkówki na Wielkanoc sprawdzi się zarówno na ciepło w roli świątecznego obiadu, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Cudownie smakuje polana sosem lub podana z dodatkiem ostrego chrzanu, musztardy lub jako dodatek do sałatki jarzynowej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zadbać o dobrą marynatę, a następnie upiec mięso w taki sposób, żeby nie utraciło wilgoci i soczystości. Jak zrobić dobrą marynatę dopieczeni z karkówki na Wielkanoc? Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich przypraw i dodatków. Do wielkanocnej marynaty warto wykorzystać ostry chrzan oraz musztardę. Do tego odrobina miodu, olej oraz mieszanka aromatycznych ziół i przypraw tj.: cząber, lubczyk, słodka papryka oraz obowiązkowo sól i pieprz. Karkówkę w marynacie warto pozostawić nawet na całą noc w lodówce. Jak upiec karkówkę na Wielkanoc? Karkówkę na Wielkanoc najlepiej upiec w rękawie do pieczenia lub brytfance z przykrywką. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa. Przyjmujemy, że 1 kg mięsa pieczemy przez godzinę. W przypadku podwojenia porcji karkówki podwajamy również czas pieczenia. Z czym serwować pieczeń z karkówki na Wielkanoc? Karkówka serwowana na ciepło doskonale smakuje polana sosem chrzanowym i podawania z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki. Na zimno, pokrojona na cienkie plasterki, serwowana na desce wędlin świetnie komponuje się z chrzanem ze słoiczka, musztardą lub ulubioną sałatką.
Polecam.
Odsłon: 835
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Polecam.
Odsłon: 835
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1540
Składniki
Do miski wlej olej, dodaj chrzan, musztardę, miód, zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Karkówkę natrzyj z każdej strony marynatą. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia. Mięso wstaw na całą noc do lodówki.
Karkówkę na Wielkanoc piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny.