Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z warzywami to idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację. Dzięki dodatkom takich warzyw jak groszek i brokuły, danie nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4583
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12366
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5682
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7031
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4583
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12366
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5682
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7031
Składniki
Brokuły i groszek wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody, a następnie zahartuj zimną wodą i odcedź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. W dużej misce połącz mięso mielone z jajkiem, bułką tartą oraz przygotowanymi warzywami. Powstałą masę przypraw solą, pieprzem, natką pietruszki i opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką do uzyskania zwartej masy.
Przełóż masę do wysmarowanej olejem formy keksowej, wyrównaj wierzch. Włóż ją do piekarnika ustawionego na 180°C z grzaniem góra-dół. Piecz przez około 45–50 minut, aż wierzch się zarumieni, a pieczeń będzie upieczona w środku.
Odstaw pieczeń na kilka minut po wyjęciu z piekarnika, następnie pokrój w plastry i podawaj np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.