Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń z warzywami to idealny wybór na rodzinny obiad lub kolację. Dzięki dodatkom takich warzyw jak groszek i brokuły, danie nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14055
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15962
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6432
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14055
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1618
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15962
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6432
Składniki
Brokuły i groszek wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody, a następnie zahartuj zimną wodą i odcedź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. W dużej misce połącz mięso mielone z jajkiem, bułką tartą oraz przygotowanymi warzywami. Powstałą masę przypraw solą, pieprzem, natką pietruszki i opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką do uzyskania zwartej masy.
Przełóż masę do wysmarowanej olejem formy keksowej, wyrównaj wierzch. Włóż ją do piekarnika ustawionego na 180°C z grzaniem góra-dół. Piecz przez około 45–50 minut, aż wierzch się zarumieni, a pieczeń będzie upieczona w środku.
Odstaw pieczeń na kilka minut po wyjęciu z piekarnika, następnie pokrój w plastry i podawaj np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.