Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis na pasztet pozwala cieszyć się pysznym i aromatycznym dodatkiem. Składa się wyłącznie z mięsa, przypraw i wysokiej jakości alkoholi. Zastępując wodę winem i brandy sprawiasz, że pasztet jest nie tylko pulchny i miękki, ale także niezwykle wytrawny.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1053
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 780
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1053
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 780
Składniki
Całe mięso pokrój na kawałki. Umieszczaj je partiami w misie robota kuchennego. Drobno posiekaj, jak na tatara. Przełóż je do dużej miski i dobrze wymieszaj rękoma. W moździerzu zmiażdż najpierw jałowca, a potem czarny pieprz. Dodaj je do masy mięsnej razem z solą, gałką muszkatołową, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz tymiankiem. Ponownie całość wymieszaj. Dodaj wino i brandy. Ponownie wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w chłodne miejsce na 3-4 godziny, by smaki się przegryzły.
Piekarnik nastaw na 150 st. Celsjusza. Przygotuj formę do terriny lub keksówkę. Przed nałożeniem masy raz jeszcze ją dobrze wymieszaj – powinna być pulchna i elastyczna. Uformuj pasztet. Na wierzchu rozsyp nasiona kminku i pieprzu. Keksówkę umieść w brytfannie wypełnionej do połowy gorącą wodą. Całość wstaw do piekarnika na środkową półkę. Pasztet piecz przez ok. 105 minut.
Po tym czasie wyjmij pasztet i pozwól mu ostygnąć w foremce. Następnie połóż na niego luźny kawałek folii spożywczej i przygnieć pasztet ciężarkami. Dzięki temu będzie się łatwiej kroił. Wstaw pasztet do lodówki na kilka godzin. To bardzo prosty przepis na pasztet, który świetnie nada się jako dodatek do kanapek lub do deski wędlin.