Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada boczkowa to nic innego jak wielki kawałek pysznego mięsa o złotej i chrupiącej skórce, które jest aromatyzowane licznymi przyprawami i ziołami, a w tej wersji także żurawiną. Dzięki temu sprawdzi się nawet na wyjątkowe i uroczyste okazje, takie jak święta czy imprezy rodzinne.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Nasiona kopru upraż na suchej patelni przez ok. 2 minuty.
Do robota kuchennego włóż: żurawinę, sól, chili, czosnek, oliwę z oliwek, szałwię, koper i rozmaryn. Zmiksuj wszystko na jednolitą pastę i odstaw.
Mięso umyj i oczyść. Przekrój je wzdłuż dłuższego boku na wysokości ok. 1/3, nie przecinając go do końca. Następnie z drugiej strony, na wysokości 2/3 dokonaj drugiego cięcia, także nie przecinając mięsa. Rozłóż boczek na płasko.
Na mięsie rozsmaruj równomiernie przygotowaną wcześniej pastę.
Zwiń boczek w roladę i obwiąż ją mocno sznurkiem kuchennym w odstępach ok. 2 cm. Zrolowany boczek przenieś do naczynia i wstaw do lodówki bez przykrycia, na co najmniej 12 godzin.
Mięso wyjmij z lodówki i odstaw, by nabrało temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Na blaszkę od piekarnika przełóż roladę i piecz ją przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości mięsa.
Na koniec włącz grill lub opcję przyrumieniania. Piecz roladę boczkową przez 3-5 minut, obracając ją w trakcie trzykrotnie, by skórka równomiernie się zezłociła.
Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i przykryj lekko folią aluminiową. Odstaw na 10 minut.
Zdejmij folię, a roladę boczkową pokrój w grube plastry. Podawaj z dodatkiem sosu żurawinowego.