Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z pieczonego boczku to klasyczne danie na spotkania przy świątecznym stole. Można przyrządzić ją z rozmaitymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje z dużą ilością czosnku. Pieczony boczek czosnkowy domowej roboty może śmiało konkurować z wiejską szynką czy polędwicą.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1440
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1602
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1440
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1602
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Składniki
Obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Użyj co najmniej czterech ząbków, ale z powodzeniem możesz więcej. Posiekaj drobno połowę natki pietruszki. Przygotuj pastę z musztardy, czosnku. Dodaj do niej natkę pietruszki, dopraw pieprzem i odrobiną soli.
Rozłóż płat boczku na desce do krojenia mięsem do dołu. Ostrym nożem ponacinaj skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz, uważając, by nie naruszyć znajdującego się pod nim mięsa. Następnie obróć boczek i natrzyj całą jego powierzchnię przygotowaną pastą. Odłóż mięso do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Opłucz pieczarki. Pokrój je na plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z resztą posiekanej pietruszki. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
Posyp płat boczku serem. Rozłóż równomiernie pieczarki. Zroluj boczek ciasno i zwiąż bawełnianym sznurkiem, by nadać mu odpowiedni kształt. Oprósz z wierzchu solą (najlepiej gruboziarnistą).
Włóż boczek do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 90 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu nie rozkrawaj boczku, aż wystygnie. Przed podaniem pokrój na plasterki tak, jak wędlinę.