Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z pieczonego boczku to klasyczne danie na spotkania przy świątecznym stole. Można przyrządzić ją z rozmaitymi dodatkami. Wyśmienicie smakuje z dużą ilością czosnku. Pieczony boczek czosnkowy domowej roboty może śmiało konkurować z wiejską szynką czy polędwicą.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10407
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3281
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7883
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 193
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10407
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3281
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 968
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7883
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 193
Składniki
Obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Użyj co najmniej czterech ząbków, ale z powodzeniem możesz więcej. Posiekaj drobno połowę natki pietruszki. Przygotuj pastę z musztardy, czosnku. Dodaj do niej natkę pietruszki, dopraw pieprzem i odrobiną soli.
Rozłóż płat boczku na desce do krojenia mięsem do dołu. Ostrym nożem ponacinaj skórę i znajdujący się pod nią tłuszcz, uważając, by nie naruszyć znajdującego się pod nim mięsa. Następnie obróć boczek i natrzyj całą jego powierzchnię przygotowaną pastą. Odłóż mięso do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Opłucz pieczarki. Pokrój je na plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z resztą posiekanej pietruszki. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach.
Posyp płat boczku serem. Rozłóż równomiernie pieczarki. Zroluj boczek ciasno i zwiąż bawełnianym sznurkiem, by nadać mu odpowiedni kształt. Oprósz z wierzchu solą (najlepiej gruboziarnistą).
Włóż boczek do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 90 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu nie rozkrawaj boczku, aż wystygnie. Przed podaniem pokrój na plasterki tak, jak wędlinę.