Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas.
Składniki
Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz. Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.