Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas.
Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.
Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin
Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz.
Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni
Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.
Schab dojrzewający to pierwsza wędlina w moim wykonaniu. Byłam bardzo ciekawa...
Odsłon: 33587
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z ch...
Odsłon: 787
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 136
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 152
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 136
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 99
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 250
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z ch...
Odsłon: 787
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 136
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 152
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 136
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 99
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 250
Składniki
Schab umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je. Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego cukru, osusz. Mięso znów umieść w naczyniu i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2373
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2282