Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany w sosie sojowym to danie, które świetnie sprawdza się jako mięsny dodatek obiadowy, ale także może być podawany na desce wędlin czy jako dodatek do kanapek. Zastosowań jest całe mnóstwo. Jednak najlepszy jest sos – pikantny, lekko orientalny. Jakkolwiek podasz ten gotowany schab, nie zapomnij dodać solidnej porcji tego płynnego złota.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1277
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 254
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Wykrój wszystkie błonki i ścięgna. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż schab ze wszystkich stron do zamknięcia porów.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, wodę i miód. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do sosu razem z imbirem i olejem sezamowym. Wymieszaj do połączenia składników. Wlej sos do rondla z mięsem i przykryj go pokrywką.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu przez ok. 60 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i mieszając. Schab gotowany w sosie sojowym wyjmij na deskę i pozwól mu odpocząć przez minimum 30 minut. Pokrój go w plastry. Podawaj z dodatkiem sosu z garnka.