Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany w sosie sojowym to danie, które świetnie sprawdza się jako mięsny dodatek obiadowy, ale także może być podawany na desce wędlin czy jako dodatek do kanapek. Zastosowań jest całe mnóstwo. Jednak najlepszy jest sos – pikantny, lekko orientalny. Jakkolwiek podasz ten gotowany schab, nie zapomnij dodać solidnej porcji tego płynnego złota.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15775
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4761
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 456
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15775
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4761
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 456
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Wykrój wszystkie błonki i ścięgna. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż schab ze wszystkich stron do zamknięcia porów.
Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj sos sojowy, wodę i miód. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do sosu razem z imbirem i olejem sezamowym. Wymieszaj do połączenia składników. Wlej sos do rondla z mięsem i przykryj go pokrywką.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu przez ok. 60 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i mieszając. Schab gotowany w sosie sojowym wyjmij na deskę i pozwól mu odpocząć przez minimum 30 minut. Pokrój go w plastry. Podawaj z dodatkiem sosu z garnka.