Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany z majonezem i majerankiem to propozycja na domowy, pyszny dodatek do kanapek. Aromatyczne mięso sprawdzi się jako zdrowy zamiennik dla kupnych, często przesolonych i nafaszerowanych chemią wędlin. Tajemnicą sukcesu jest mięso wysokiego gatunku i odpowiednio długie moczenie go w zalewie. Schab gotowany z majonezem i majerankiem często nazywany jest schabem dziesięciominutowym. Ostrzegamy: ta nazwa odnosi się do czasu gotowania. Proces przygotowania domowej wędliny trwa nawet dwa dni, ale nie jest pracochłonny.
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3707
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 22
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 133
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 292
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3707
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 22
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 133
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 292
Składniki
Z 2 litrów odlej szklankę i podgrzej tak, żeby była lekko ciepła. Wymieszaj ją z majonezem w garnku, po czym dolej resztę wody. Dodaj sól, pieprz, majeranek i pieprz ziołowy, ziele angielskie i liście laurowe. Czosnek przeciśnij przez praskę, obierz cebulę i dodaj do zalewy.
Włóż do zalewy mięso tak, aby było nią całkowicie przykryte. Zagotuj całość, a potem gotuj jeszcze przez 10 minut. Zostaw mięso w zalewie na 12 godzin.
Po 12 godzinach znów zagotuj wywar z mięsem i gotuj przez 10 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia zalewy.
Wyjmij mięso z zalewy o pozostaw na sitku do momentu, aż obcieknie. Następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki.
Schab gotowany z majonezem i majerankiem można kroić dopiero po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Wtedy mięso nie będzie się kruszyć.