Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość " egzotyczne " połączenie dające niepowtarzalne doznania smakowe :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1865
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4822
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22894
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1865
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4822
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Morele kroimy na pół lub na trzy kawałki, pomidory suszone również kroimy na mniejsze kawałeczki. W mięsie długim i ostrym nożem robimy delikatnie i precyzyjnie nacięcie które powinno przejść na drugą stronę kawałka. Z drugiej strony poprawiamy aby przelot był szeroki i wygodny do nabijania farszem.
Koniec kawałka przebijamy wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków - posłuży to jako " blokada " aby nadzienie nam nie uciekło z kawałka. Mięso stawiamy pionowo i ładujemy do środka nadzienie ciasno i mocno ubijając je w schabie. Po wypełnieniu również zamykamy otwór patyczkami.
Marynata: Wszystkie składniki w proporcjach +/- sypiemy do miseczki i mieszamy na sucho. Dolewamy alkohol i znów mieszamy, dolewamy sos sojowy i oliwę. Oliwy dolewamy na tyle aby marynata nie stała się zbyt płynna, ale także żeby nie została zbyt gęsta. Część wylewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim mięso. Resztę rozprowadzamy równomiernie po schabie. Całość zamykamy górą naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12h.
Piekarnik bez termoobiegu, poziom środkowy, grzałki góra + dół. 160 stopni przez 2,5 godziny pod przykryciem. Następnie 30 - 40 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni w zależności od tego jaką chcemy mieć skórkę.
Po wyjęciu z piekarnika dajmy mięsu chwilę odpocząć. Myślę że nie jest to zbyt skomplikowany przepis i każdy da radę to ogarnąć. Jeśli szukasz ciekawego i wyrafinowanego smaku - zrób i spróbuj, zasmakuje Ci :)