Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie lub marynowanie mięs w mleku powoduje, że stają się soczyste i kruche. Dlatego po przyrządzeniu tego dania zapewne zrezygnujesz z klasycznego smażenia lub grillowania mięs. Pieczona w mleku rolada z młodą botwinką i wędzonym boczkiem to propozycja na potrawę dla całej rodziny. Schab podany na ciepło sprawdzi się jako główny bohater uroczystego obiadu, natomiast schłodzone plastry rolady zaserwuj jako zimną przystawkę, a pojedyncze kawałki pieczonego mięsa włóż do kanapki do pracy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 459
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 459
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21935
Składniki
Umyj i osusz schab, a następnie rozetnij wzdłuż ostrym nożem, aby uzyskać duży płat mięsa. Natrzyj schab z dwóch stron solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Poczekaj, aż boczek stanie się błyszczący. Dorzuć drobno poszatkowaną botwinkę i krótko przesmaż.
Rozłóż mięso na desce, wyłóż farsz i rozsmarowuj na całej powierzchni. Zwiń schab jak roladę i zawiąż sznurkiem tak, aby zawartość nie wypadała ze środka. Zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a nawet całą noc.
Wyjmij mięso na pół godziny przed pieczeniem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony, aż stanie się rumiany. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelni, na której obsmażałeś mięso, wlej mleko, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Gorącym mlekiem zalej schab. Poziom płynu powinien sięgać ¾ wysokości mięsa.
Piecz roladę przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C, a następnie zdejmij górną pokrywę naczynia i piecz mięso jeszcze przez 30 minut.
Po upieczeniu mięsa wyjmij je z brytfanki, a aromatyczne mleko wylej do rondelka. Łyżkę mąki wymieszaj w małej ilości wody i przelej do gorącego mleka. Pamiętaj, aby stale mieszać, aż do zgęstnienia sosu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
Przestudzoną roladę pokrój w grube plastry. Serwuj z mlecznym sosem.