Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony razem z młodymi ziemniakami schab, marynowany w ziołach.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy, umieszczamy w małej salaterce. Zalewamy olejem i octem, mieszamy i czekamy 20 minut aż marynata dojrzeje z przyprawami. Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami schab nacieramy wcześniej zrobioną marynatą ziołową. Po natarciu marynatą nakłuwamy schab patyczkiem od szaszłyków z każdej strony, oraz masujemy mięso z marynatą tak żeby jak najwięcej marynaty wchłonęło mięso.
Pojemnik ze schabem zawijamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach podsmażamy schab na gorącym tłuszczu z każdej strony.
W między czasie ziemniaki młode myjemy, oraz ścieramy powierzchnię skórki. Otarte i wymyte ziemniaki obtaczamy w pozostałej marynacie w której marynował się schab. Wkładamy obsmażony schab do piekarniczego rękawa, ziemniaki i łodygi selera oraz lubczyku. Zawiązujemy rękaw, robimy kilkanaście dziurek wykałaczką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jeżeli schab będzie już miękki, rozcinamy worek wzdłuż, lekko odchylamy i dopiekamy 15 minut, tak żeby nam się zarumienił schab.
Gotowy, podpieczony ponownie schab.
Gotowy schab wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i papryką. Plastry schabu polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem. Smacznego:)