delikatny w smaku i aromatyczny,koniecznie spróbujcie
Schab po francusku
Składniki
- schab, ok 1 kilograma
- cebula, 1 duża
- pieczarki, 30 dag.
- białe wino półwytrawne, większe pół szklanki
- bulion z kostki, 1 szklanka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- sól,pieprz, do smaku
- mąka, ok. 3 łyżki
- olej i masło, do smażenia
Składniki
- schab, ok 1 kilograma
- cebula, 1 duża
- pieczarki, 30 dag.
- białe wino półwytrawne, większe pół szklanki
- bulion z kostki, 1 szklanka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- sól,pieprz, do smaku
- mąka, ok. 3 łyżki
- olej i masło, do smażenia

Etapy przygotowania
Schab pokroić na cienkie plastry i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem,każdy kawałek opruszyć solą,pieprzem i obtoczyć w mące smażyć na średnim ogniu na oleju i maśle(tyle oleju co i masła)Usmażone kotlety przełożyć do rondla ,cebulę pokroić w piórka i usmażyc na tym samym oleju co kotlety,dodać do schabu.Pieczarki pokroić w grubsze kawałki usmażć na maśle i dodać do reszty,podlać winem ,bulionem,dodać przyprawy i dusić na małym ogniu 40 minut.Schab najlepiej smakuje z kluseczkami fracuskimi.Życzę smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 129



Składniki
- schab, ok 1 kilograma
- cebula, 1 duża
- pieczarki, 30 dag.
- białe wino półwytrawne, większe pół szklanki
- bulion z kostki, 1 szklanka
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- tymianek, 1 łyżeczka
- sól,pieprz, do smaku
- mąka, ok. 3 łyżki
- olej i masło, do smażenia
Schab pokroić na cienkie plastry i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem,każdy kawałek opruszyć solą,pieprzem i obtoczyć w mące smażyć na średnim ogniu na oleju i maśle(tyle oleju co i masła)Usmażone kotlety przełożyć do rondla ,cebulę pokroić w piórka i usmażyc na tym samym oleju co kotlety,dodać do schabu.Pieczarki pokroić w grubsze kawałki usmażć na maśle i dodać do reszty,podlać winem ,bulionem,dodać przyprawy i dusić na małym ogniu 40 minut.Schab najlepiej smakuje z kluseczkami fracuskimi.Życzę smacznego
koniecznie do zrobienia, daję kciuka :)
Zrobiła i naprawdę smakowite. Będę dziś robiła na obiad na niedzielę wielkanocną.
Pychotka!