Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4437
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5893
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12663
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4437
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5893
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12663
Składniki
Schab kroimy w plastry grubości około 1 cm, nacieramy solą, przyprawą do wieprzowiny i odkładamy na kilkanaście minut.
Kapustę kiszoną drobno kroimy, wrzucamy do garnka i chwilę gotujemy.
Białą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Śliwki kroimy w paseczki.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię, rumienimy z obu stron. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, śliwki, i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
Podgotowaną kapustę odcedzamy (zostawiamy trochę wody z gotowania) i przekładamy na mięso. Mieszamy, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, przyprawiamy curry i pieprzem. Dusimy kolejnych kilka minut. Następnie podlewamy szklanką bulionu i gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną. Całą potrawę przekładamy następnie do naczynia żaroodpornego, posypujemy majerankiem i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.