Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Opiekany na smalcu gęsim. Faszerowany suszoną wędzoną śliwką. Może być użyty do obiadu, na zimno do kanapek lub galarety.
Schab szpikowany śliwką
Składniki
- Schab w kawałku b/k (1kg)
- Śliwki suszone wędzone (12-15 szt.)
- Smalec gęsi (1 łyżka)
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.
Składniki
- Schab w kawałku b/k (1kg)
- Śliwki suszone wędzone (12-15 szt.)
- Smalec gęsi (1 łyżka)
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.

Etapy przygotowania
1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.

4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.

7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1313
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 167
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 138

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3590
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1313
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 167
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 138

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3590



Składniki
- Schab w kawałku b/k (1kg)
- Śliwki suszone wędzone (12-15 szt.)
- Smalec gęsi (1 łyżka)
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.
1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.
7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.
Pyszny!
Bardzo smacznie sie prezentuje!