Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab w cebuli i czosnku to doskonała propozycja na obiad lub domową wędlinę na kanapki. Mięso po upieczeniu jest niesamowicie soczyste i aromatyczne. Wszystko za sprawą marynaty i długiego czasu pieczenia. Jak zamarynować schab? Marynata odpowiada za soczystość i delikatność mięsa. Należy przygotować ją z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby schab przed pieczeniem w cebuli i czosnku nabrał odpowiedniej delikatności. Najlepiej zrobić to z dziennym wyprzedzeniem. Jeśli jednak nie starczyło wam czasu, zamarynujcie mięso minimum 3 godziny przed wstawieniem go do piekarnika. Do zamarynowania schabu można użyć mieszanki dowolnych ziół i przypraw. Świetnie sprawdzi się: majeranek bądź tymianek, słodka i ostra papryka, świeżo mielony pieprz i sól. Mieszankę aromatycznych przypraw należy połączyć z oliwą. Gotową marynatą natrzyjcie mięso. Schab w cebuli i czosnku - sposób pieczenia Jeśli zależy wam na soczystości mięsa, schab w w cebuli i czosnku upieczcie w rękawie lub zamykanym naczyniu żaroodpornym. Soczysty kawałek schabu umieście w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół). Długość pieczenia będzie zależała od gramatury schabu. Kawałek ważący 1 kg powinniście piec przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia warto zdjąć pokrywę, żeby góra schabu nieco się przyrumieniła. Z czym serować schab w cebuli i czosnku? Upieczony schab w cebuli i czosnku można serwować na ciepło tuż po upieczeniu w towarzystwie ziemniaków i surówki. Doskonale sprawdzi się również w roli wędliny na kanapki. W tym drugim przypadku warto pamiętać o wystudzeniu mięsa (najlepiej schłodzić schab w lodówce). Wtedy idealnie nada się do krojenia.
Składniki
Schab opłucz, oczyść i zwiąż sznurkiem do mięsa.
W głębokim talerzu wymieszaj zioła i przyprawy z oliwą. Mięso obtocz w marynacie.
Cebule pokój w piórka, czosnek pokrój w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cebule przełóż do rękawa do pieczenia. Do środka włóż schab i wlej pozostałą marynatę. Mięso w rękawie przełóż do brytfanki i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Schab w cebuli i czosnku piecz przez około 2 godziny. 10 minut przed końcem rozetnij folię od góry, żeby mięso delikatnie się przyrumieniło.