Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo świątecznie i bardzo pysznie
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 406
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13304
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 528
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 690
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 406
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13304
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 528
Składniki
Schab przyprawić solą,pieprzem,majerankiem, podlać 1 szkl.wina i sokiem cytrynowym, przykryć plastrami słoniny i piec ok.1,20 ha 180 st.pod przykryciem co jakiś czas polewając powstałym sosikiem. (słoninę potem zdjąć i ... zrobić z nią co chcecie)
W między -czasie : śliwki suszone zalane 1/2 szkl.wina i 1/2 szkl.wody ugotować ok.30 min i obrac z pestek - płyn zachować.Jednocześnie śliwki swieże lub mrożone wydrelowane podsmażyć na maśle- ok.15 min. Wszystkie śliwki i płyny z nich powstałe połączyc, zblenderować na gładko doprawić cukrem i cynamonem , skórka cytr.oraz gałką, zagotować ewentualnie rozcieńczając wodą gdyby sos był zbyt gęsty.
Plastry schabu podawać wraz z sosem w chwilach radości i uniesienia. Smacznego.