bardzo świątecznie i bardzo pysznie
Schab w sosie śliwkowym
Składniki
- 1.20 kg schabu bez kosci w kawałku
- kilka plastrów słoniny
- sól, pieprz,majeranek
- 1,5 szkl,czerwonego wytrawnego wina
- łyżka soku cytrynowego
- łyżeczka utartej skórki cytrynowej
- 4-5 łyżeczek cukru
- cynamon, gałka muszkat.tarta
- 10 śliwek swieżych lub mrożonych
- 10 śliwek suszonych
- 2 łyżki masła
Składniki
- 1.20 kg schabu bez kosci w kawałku
- kilka plastrów słoniny
- sól, pieprz,majeranek
- 1,5 szkl,czerwonego wytrawnego wina
- łyżka soku cytrynowego
- łyżeczka utartej skórki cytrynowej
- 4-5 łyżeczek cukru
- cynamon, gałka muszkat.tarta
- 10 śliwek swieżych lub mrożonych
- 10 śliwek suszonych
- 2 łyżki masła

Etapy przygotowania
Schab przyprawić solą,pieprzem,majerankiem, podlać 1 szkl.wina i sokiem cytrynowym, przykryć plastrami słoniny i piec ok.1,20 ha 180 st.pod przykryciem co jakiś czas polewając powstałym sosikiem. (słoninę potem zdjąć i ... zrobić z nią co chcecie)
W między -czasie : śliwki suszone zalane 1/2 szkl.wina i 1/2 szkl.wody ugotować ok.30 min i obrac z pestek - płyn zachować.Jednocześnie śliwki swieże lub mrożone wydrelowane podsmażyć na maśle- ok.15 min. Wszystkie śliwki i płyny z nich powstałe połączyc, zblenderować na gładko doprawić cukrem i cynamonem , skórka cytr.oraz gałką, zagotować ewentualnie rozcieńczając wodą gdyby sos był zbyt gęsty.
Plastry schabu podawać wraz z sosem w chwilach radości i uniesienia. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 198
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 198



Składniki
- 1.20 kg schabu bez kosci w kawałku
- kilka plastrów słoniny
- sól, pieprz,majeranek
- 1,5 szkl,czerwonego wytrawnego wina
- łyżka soku cytrynowego
- łyżeczka utartej skórki cytrynowej
- 4-5 łyżeczek cukru
- cynamon, gałka muszkat.tarta
- 10 śliwek swieżych lub mrożonych
- 10 śliwek suszonych
- 2 łyżki masła
Schab przyprawić solą,pieprzem,majerankiem, podlać 1 szkl.wina i sokiem cytrynowym, przykryć plastrami słoniny i piec ok.1,20 ha 180 st.pod przykryciem co jakiś czas polewając powstałym sosikiem. (słoninę potem zdjąć i ... zrobić z nią co chcecie)
W między -czasie : śliwki suszone zalane 1/2 szkl.wina i 1/2 szkl.wody ugotować ok.30 min i obrac z pestek - płyn zachować.Jednocześnie śliwki swieże lub mrożone wydrelowane podsmażyć na maśle- ok.15 min. Wszystkie śliwki i płyny z nich powstałe połączyc, zblenderować na gładko doprawić cukrem i cynamonem , skórka cytr.oraz gałką, zagotować ewentualnie rozcieńczając wodą gdyby sos był zbyt gęsty.
Plastry schabu podawać wraz z sosem w chwilach radości i uniesienia. Smacznego.
danie dla oka i żołądka -tzn bardzo smaczne i fajnie podane
Dzięki za przepis ,bardzo fajny.
napewno pyszny ten schabik a jeszcze z takim sosem ,rewelacja....
Wiesz nawet gdyby to było niesamowicie niesmaczne, to i tak zrobie, bo czytając ten przepis poprawił mi się nastrój i zrobiło mi się radośnie. Dzięki i prosze więcej przepisów w takiej formie. Poza tym lubię potrawy z dodatkiem śliwek. Pozdrawiam.