Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników.
Schab w sosie z serków topionych
Składniki
- 1kg schabu wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- ok. 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Składniki
- 1kg schabu wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- ok. 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Etapy przygotowania
Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 925
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2797
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3364
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 925
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2797
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3364
Składniki
- 1kg schabu wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
- ok. 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny)
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Schab pokroiłam na kawałki. Można też pokroić w plastry. Przełożyłam go do miski i posypałam przyprawą do mięsa wieprzowego. Wymieszałam, żeby mięso równo się przyprawiło, a następnie posypałam je mąką pszenną i znów wymieszałam, żeby się w niej dokładnie obtoczyło. Na patelni rozgrzałam 2-3 łyżki oleju i włożyłam mięso. Obsmażyłam je na rumiano ze wszystkich stron i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na tej samej patelni. Przesmażoną cebulę dodałam do mięsa. Mięso podlałam wodą, tak żeby trochę ponad nią wystawało. Dodałam koperek, natkę pietruszki, majeranek oraz przyprawy. Sos doprowadziłam do zagotowania. Dodałam serki topione i na małym ogniu dusiłam sos aż mięso było miękkie. Na koniec można jeszcze sos doprawić brakującymi przyprawami. Sos podajemy na gorąco np. z ryżem lub kaszą.
Wasze zdjęcia do przepisu