Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną w piekarniku. Schab idealny jako wędlina na kanapki. Wspaniała domowa wędlina, ale czy to się opłaca? Sami zobaczycie!!!! Zapraszam serdecznie na szybki film z przepisem i życzę Wszystkim smacznego.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 61
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 208
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 61
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 208
Składniki
Na początku zrobimy szybką solankę, do większego garnka wlewamy 300 ml. wody, dorzucamy rozdrobniony czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach, już teraz stawiamy garnek na gazie, musimy całość zagotować, następnie do garnka dolewamy resztę zimnej wody, dorzucamy sól peklującą i sól morską, dokładnie mieszamy aż sól się rozpuści i odstawiamy garnek w chłodne miejsce aby solanka się przestudziła. Już teraz przepłuczcie schab pod zimną bieżącą wodą, następnie należy go przekroić, lecz nie do końca, aby uzyskać jeden płat mięsa. W filmie pokazuję dokładnie jak to zrobić, Gdy solanka będzie już chłodna płat schabu wrzucamy do solanki, od góry dociskamy mniejszym talerzykiem aby mięso nie wystawało z solanki, dodatkowo jeszcze przykrywamy garnek od góry i wstawiamy do lodówki na 2 dni aby mięso się zapeklowało. Po tym czasie schab układamy na papierze do pieczenia i zawijamy w roladę, cały czas mocno dociskając, następnie owijamy papierem i również dociskamy, ponieważ do tego przepisu nie używamy sznurka. Papier na końcach zakręcamy jak cukierka i dodatkowo owijamy jeszcze folią aluminiową, aby podczas parzenia schab nie wytracał wilgoci. Już tak przygotowaną roladę można zacząć parzyć w piekarniku, lecz ja jeszcze proponuję aby wsadzić całość do foremki metalowej, mocno od góry docisnąć aby rolada ładnie się uformowała. Już teraz wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 95 stopni góra, dół, bez termoobiegu i pieczemy, a tak naprawdę parzymy prze 2 godziny i 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę z roladą z piekarnika, szybko ostudzamy aby zachowała soczystość, gdy już całkowicie ostygnie, wsadzamy blachę do lodówki na minimum 12 godzin, aby stężała i odpoczęła, nie wyciągamy z blachy, ani nie rozwijamy, dopiero po 12 godzinach :-) Gotowe!!! Zapraszam serdecznie na krótki film z przepisem, gdzie pokazuję dokładnie całą procedurę i na koniec testuję schab. Smacznego!!!