Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kotletami schabowymi w roli głównej:) Odgrzewane schabowe nie są już takie smaczne jak świeżo usmażone. Dlatego proponuję schabowe z dnia poprzedniego /choć w przepisie opisuję etap ich smażenia/zapiekane z puree ziemniaczanym, pieczarkami, groszkiem, papryką i żółtym serem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6329
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6329
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 356
Składniki
Kotlety rozbijamy zanurzamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z solą, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i do gorących dodajemy masło, mleko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Ugniatamy na jednolitą masę. Puree przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Na puree ziemniaczane przekładamy usmażone schabowe - jeden obok drugiego.
Usmażone pieczarki mieszamy z pokrojoną w małą kostkę papryką i odsączonym groszkiem. Warzywa z pieczarkami przekładamy na schabowe.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem i - do dekoracji- układamy pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min. Podajemy na ciepło. Zapiekankę dzielimy na cztery porcje - dla każdego po schabowym:)