Kotlet schabowy w nowoczesnym wydaniu-gęstym cieście na bazie piwa z cebulą dymką. Smaczna odmiana tradycyjnego schabowego.Idealny na niedzielny obiad. Pycha :)
Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką
Składniki
- 5-6 grubych plastrów schabu
- 3 duże jajka
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 szklanka zimnego piwa
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 5-6 grubych plastrów schabu
- 3 duże jajka
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 szklanka zimnego piwa
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
1. Schab rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. W misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wlać delikatnie piwo-uważać bo się mocno pieni, wsypać mąkę, oraz sól do smaku, zmiksować, do masy dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. Wymieszać łyżką.

2. Kotlety maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkosci. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 5-6 grubych plastrów schabu
- 3 duże jajka
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 1 szklanka zimnego piwa
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
1. Schab rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. W misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wlać delikatnie piwo-uważać bo się mocno pieni, wsypać mąkę, oraz sól do smaku, zmiksować, do masy dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. Wymieszać łyżką.
2. Kotlety maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkosci. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Kaloryczne te pancakes,ale wyglądają pysznie:)