Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam dzieckiem, często pojawiał się na naszym stole. I mimo iż nikt smalcu nie jada, gdy postawię go na stole znika w oka mgnieniu. Najbardziej smakuje nam z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4380
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11904
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4380
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11904
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Słoninę zmielić w maszynce do mięsa, a boczek pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do dwóch osobnych garnków o grubym dnie – wolę słoninę i boczek wytapiać osobno, żeby czegoś nie przypalić. Słoninę i boczek topić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy skwarki słoniny zaczną się złocić, przełożyć do nich boczek i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Przyprawić Polą i pieprzem, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu – przez około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć dl słoików lub kamionek – mieszając, ponieważ sól i pieprz opadną na dół. Przygotowany smalec przechowywać w lodówce.
Polecam