Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab to bardzo popularne w Polsce mięso. Najczęściej spożywamy je w postaci szybkich i prostych w przygotowaniu kotletów. Warto jednak poświęcić wieprzowinie nieco dłużą chwilę, by była jeszcze smaczniejsza, a przy tym bardziej wartościowa. Sprawdź, jak przyrządzić soczysty schab pieczony w rękawie! Gotowy możesz podawać na gorąco lub jeść na zimno, jako wędlinę do kanapek.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1647
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8341
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 252
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4331
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1647
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8341
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 252
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4331
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ponakłuwaj nożem w równych odstępach. Obierz czosnek, pokrój na plasterki i powkładaj je w powstałe kieszonki.
Przygotuj marynatę do schabu. Wymieszaj dokładnie olej z octem balsamicznym, musztardą i miodem. Dodaj posiekane zioła. Jeśli nie masz świeżych, możesz wykorzystać suszone. Wówczas zmniejsz podane ilości o połowę.
Oprósz schab solą i pieprzem. Natrzyj marynatą. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Zamarynowany schab umieść w rękawie do pieczenia (po zamknięciu, wykonaj w nim kilka niewielkich otworów). Jeśli chcesz nadać mu regularny kształt, włóż go przedtem do siatki wędliniarskiej albo owiń bawełnianym sznurkiem.
Wstaw schab (w naczyniu żaroodpornym lub bezpośrednio na blasze wyłożonej folią aluminiową) na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-90 minut (w zależności od przekroju mięsa – im większy, tym dłużej). Po upieczeniu pozostaw mięso w rękawie do czasu, aż całkowicie wystygnie (o ile nie będziesz serwować go od razu). Dzięki temu będzie bardziej soczyste.