Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa szynka domowa, soczysta i smakowita. Bez chemii i sztucznych wypełniaczy.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14477
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8776
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 648
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8276
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14477
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8776
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 648
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8276
Składniki
Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę. Zalewę studzimy, a następnie rozpuszczamy w niej oba rodzaje soli i cukier. Mięso myjemy, odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy naczyniu (nie metalowym), zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem, przykrywamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Dwa razy dziennie szynkę obracamy. Można ją również obstrzyknąć strzykawką. Drugiego dnia szynkę pakujemy do szynkowaru i umieszczamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia szynkowar wyjmujemy z lodówki i odstawamy na 1-2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej. W dużym garnku podgrzewamy wodę. Kiedy osiągnie temperaturę 80 stopni, wstawiamy do niej nasz szynkowar. Temperaturę wody utrzymujemy na poziomie między 75 a max 80 stopni. Szynkę parzymy 2,5 h, nie dłużej, aby nie była za sucha. Po parzeniu szynkowar schładzamy i umieszczamy w lodówce. Po kilkugodzinnym chłodzeniu szyneczka jest gotowa do jedzenia.