Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka gotowana w herbacie to wyśmienita wędlina na kanapki, którą przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Nie będziesz do tego celu potrzebował specjalnego sprzętu. Gotowa wyglądem przypomina szynkę wędzoną, a to za sprawą czarnej herbaty. Wychodzi niezwykle soczysta i aromatyczna. Po co gotować szynkę w herbacie? Domowe wędliny to prawdziwy przysmak na co dzień i od święta. Są kruche, pełne smaku i niejednokrotnie zdrowsze od tych sklepowych, bo zrobione z samych naturalnych dodatków. Jeśli ugotujesz szynkę w herbacie, osiągniesz efekt podobny jak przy wędzeniu i to bez żadnego specjalistycznego sprzętu. Wędlina wychodzi naprawdę aromatyczna. Szynka gotowana w herbacie Jak zrobić ten pyszny rarytas? Zanim poznasz dokładny przepis na szynkę gotowaną w herbacie, musisz dowiedzieć się, jak wstępnie obrobić wędlinę, aby później nabrała maksymalnie dużo aromatów i pozostała wilgotna. Przed zanurzeniem jej w herbacianym wywarze, musi przejść pewien proces. Jak przygotować szynkę do gotowania? Będziesz potrzebował wędlinę i sól peklową. Po opłukaniu, a potem osuszeniu szynki, trzeba dobrze natrzeć ją solą z każdej strony. Następnie wystarczy przełożyć do dużego naczynia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą dobę). Dopiero taką peklowaną wędlinę możesz ugotować w herbacie, aby nabrała więcej smaku i soczystości.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 425
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 13
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 425
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 13
Składniki
Szynkę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osuszamy i nacieramy dokładnie z każdej strony solą peklową. Tak przygotowaną szynkę przekładamy do dużego naczynia i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą dobę).
Następnego dnia szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do siatki przeznaczonej do wędzenia szynki.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie przyprawy. Zalewę zagotowujemy. Do wrzącej zalewy wkładamy szynkę i torebki czarnej herbaty (tafla wody powinna całkowicie przykryć mięso w garnku).
Szynkę w zalewie gotujemy przez godzinę, następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia. Szynkę gotowaną w herbacie wyciągamy z garnka dopiero po ostygnięciu.