Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie może się równać smakowi domowej wędliny. Szynka pieczona w rękawie w mieszance aromatycznych przypraw z pewnością każdemu zasmakuje. Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od kupnej. Długo zachowuje swoją świeżość i smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1298
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2926
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1019
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1787
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1298
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2926
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1019
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1787
Składniki
Szynkę myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże i/lub suszone zioła oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Mięso nakłuwamy, nacieramy dokładnie z każdej strony naszą marynatą. Wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Kiedy mięso się zamarynuje, wyciągamy je z lodówki, przekładamy do brytfanny (nie wyciągamy szynki z rękawa do pieczenia). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia warto rozciąć folię od góry aby nasza szynka się nieco zarumieniła.
Szynkę można serwować na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako dodatek do pieczywa.