Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie może się równać smakowi domowej wędliny. Szynka pieczona w rękawie w mieszance aromatycznych przypraw z pewnością każdemu zasmakuje. Jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od kupnej. Długo zachowuje swoją świeżość i smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 54
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 81
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2685
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 54
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 81
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2685
Składniki
Szynkę myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże i/lub suszone zioła oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Mięso nakłuwamy, nacieramy dokładnie z każdej strony naszą marynatą. Wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Kiedy mięso się zamarynuje, wyciągamy je z lodówki, przekładamy do brytfanny (nie wyciągamy szynki z rękawa do pieczenia). Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia warto rozciąć folię od góry aby nasza szynka się nieco zarumieniła.
Szynkę można serwować na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako dodatek do pieczywa.