Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha, delikatna, miękka, pyszna taka jest właśnie szynka, która moczy się przez kilka dni w solance. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowej pieczonej szynki. Taką szynkę możemy wykorzystać jako pieczeń do obiadu lub po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 787
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12625
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 787
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12625
Składniki
Do garnka wlewamy wodę (u mnie około 3 litry) dodajemy do niej sól (u mnie 6 łyżek), ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie studzimy.
Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy ją ostudzoną wodą z przyprawami. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Po kilku dniach szynkę wyjmujemy z solanki, owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 1,5 godziny.
Upieczoną szynkę podajemy na gorąco do obiadu, lub po wystudzeniu jako domową wędlinę. Smacznego !!!
;-D