Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i na zimno na kanapki po usunięciu chrupiącej skórki.
Szynka wieprzowa z piekarnika
Składniki
Mięso do szybkowaru
- Sztuka szynki wieprzowej do 2 kg
- 750 ml wody
- 1 liść laurowy
- Sól do smaku
Przyprawy
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz tęczowy do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Papryka czerwona do smaku
- Pieprz kajeński do smaku
- Szklanka wody plus do pieczenia
Składniki
Mięso do szybkowaru
- Sztuka szynki wieprzowej do 2 kg
- 750 ml wody
- 1 liść laurowy
- Sól do smaku
Przyprawy
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz tęczowy do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Papryka czerwona do smaku
- Pieprz kajeński do smaku
- Szklanka wody plus do pieczenia

Potrzebne przybory kuchenne
Szybkowar, blacha do pieczenia, praska do czosnku/ nóż
Etapy przygotowania
Sztukę mięsa wkładamy z liściem laurowym do szybkowaru. Wlewamy wodę i dodajemy sól do smaku. Gotujemy w szybkowarze 30 minut. Po odparowaniu odkrywamy pokrywę, wyjmujemy mięso i przyprawiamy. Czosnek obieramy i albo kroimy w plasterki i obkładamy mięso albo przepuszczamy przez praske. Wywar zużywamy do zup lub sosów.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika na blasze do pieczenia skórą do góry; wlewamy szklankę wody. Temperatura 240 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Jeśli trzeba, dolewamy po trochu wody, aby mięso było wilgotne.
Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 3 godzin.
Po upieczeniu można pokroić w grube plastry i podać z ziemniakami i warzywami polane sosem albo po wystudzeniu kroimy jak każdą szynkę na kanapki.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2506



Składniki
- Sztuka szynki wieprzowej do 2 kg
- 750 ml wody
- 1 liść laurowy
- Sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz tęczowy do smaku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Papryka czerwona do smaku
- Pieprz kajeński do smaku
- Szklanka wody plus do pieczenia
Sztukę mięsa wkładamy z liściem laurowym do szybkowaru. Wlewamy wodę i dodajemy sól do smaku. Gotujemy w szybkowarze 30 minut. Po odparowaniu odkrywamy pokrywę, wyjmujemy mięso i przyprawiamy. Czosnek obieramy i albo kroimy w plasterki i obkładamy mięso albo przepuszczamy przez praske. Wywar zużywamy do zup lub sosów.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika na blasze do pieczenia skórą do góry; wlewamy szklankę wody. Temperatura 240 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Jeśli trzeba, dolewamy po trochu wody, aby mięso było wilgotne.
Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 3 godzin.
Po upieczeniu można pokroić w grube plastry i podać z ziemniakami i warzywami polane sosem albo po wystudzeniu kroimy jak każdą szynkę na kanapki.
Pyszne jedzonko :)
Szynka wygląda bardzo smakowicie🤩
Jolu smakowite mięsko, świetnie dobrane przyprawy. Po prostu pychotka.;)