Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i na zimno na kanapki po usunięciu chrupiącej skórki.
Szybkowar, blacha do pieczenia, praska do czosnku/ nóż
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Składniki
Sztukę mięsa wkładamy z liściem laurowym do szybkowaru. Wlewamy wodę i dodajemy sól do smaku. Gotujemy w szybkowarze 30 minut. Po odparowaniu odkrywamy pokrywę, wyjmujemy mięso i przyprawiamy. Czosnek obieramy i albo kroimy w plasterki i obkładamy mięso albo przepuszczamy przez praske. Wywar zużywamy do zup lub sosów.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika na blasze do pieczenia skórą do góry; wlewamy szklankę wody. Temperatura 240 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Jeśli trzeba, dolewamy po trochu wody, aby mięso było wilgotne.
Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 3 godzin.
Po upieczeniu można pokroić w grube plastry i podać z ziemniakami i warzywami polane sosem albo po wystudzeniu kroimy jak każdą szynkę na kanapki.