Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i na zimno na kanapki po usunięciu chrupiącej skórki.
Szybkowar, blacha do pieczenia, praska do czosnku/ nóż
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1098
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5805
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1196
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1098
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5805
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1132
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1196
Składniki
Sztukę mięsa wkładamy z liściem laurowym do szybkowaru. Wlewamy wodę i dodajemy sól do smaku. Gotujemy w szybkowarze 30 minut. Po odparowaniu odkrywamy pokrywę, wyjmujemy mięso i przyprawiamy. Czosnek obieramy i albo kroimy w plasterki i obkładamy mięso albo przepuszczamy przez praske. Wywar zużywamy do zup lub sosów.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika na blasze do pieczenia skórą do góry; wlewamy szklankę wody. Temperatura 240 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Jeśli trzeba, dolewamy po trochu wody, aby mięso było wilgotne.
Po upływie 30 minut zmniejszamy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 3 godzin.
Po upieczeniu można pokroić w grube plastry i podać z ziemniakami i warzywami polane sosem albo po wystudzeniu kroimy jak każdą szynkę na kanapki.