Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne mięso na kanapki, możemy także wykorzystać takie mięso do różnego rodzaju sosów, a smalczyk pyszny jest na posmarowanej nim kromce chleba. W ten sposób możemy wekować różne mięsa, karczek, łopatka.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Wymyte, ocieknięte mięso kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem.
Wszystkie przyprawy dobrze wcieramy w kawałki mięsa, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Na patelni roztapiamy wcześniej wytopiony smalec ze słoniny i w nim obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony na rumiano, OBSMAŻAMY tylko.
Zarumienione kawałki mięsa wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika wkładamy po 2 listki laurowe i po 4 ziarenka ziela angielskiego. Pozostały roztopiony smalec rozlewamy łyżką po równo do każdego słoika. Ręczniczkiem papierowym wycieramy brzegi słoików i zakręcamy wieczka.
Na dno kociołka w którym będziemy pasteryzować słoiki z mięsem kładziemy ściereczkę lub pieluchę tetrową i na tak przygotowane dno ustawiamy słoiki, zalewamy wodą tak żeby wieczka słoików były na wierzchu 2 cm. Pasteryzujemy według podanego poniżej przepisu. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słój 500 ml 60 + 40 + 30 minut słój 350 ml 40 + 25 + 20 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Słoiki z szynką po trzeciej pasteryzacji. Ostudzone wstawiamy do lodówki, na minimum 7 dni.
Szynka w słoikach po 7 dniach przechowywania w lodówce. Nadaje się już do spożywania.
Bardzo smaczny jest także smalczyk i powstała galaretka, pycha :)