Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna domowa wędlinka, tym razem z dodatkiem papryki, pychotka :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 44
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 115
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2821
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4186
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 44
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 115
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2821
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4186
Składniki
Łopatkę mielimy na najdrobniejszych oczkach. Kurczaka kroimy w średnią kostkę, następnie lekko rozklepujemy tłuczkiem. Do miski wrzucamy oba rodzaje mięsa, zasypujemy peklosolą, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie żelatynę mieszamy z wodą i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę), wlewamy do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 5 minut. Potem wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i mieszamy ręką. Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, ugniatamy delikatnie by wycisnąć powietrze. Następnie wkładamy do szynkowaru i ponownie ugniatamy, uważając by nie rozerwać woreczka.
Maszynkę wkładamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę parzymy przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni. Następnie schładzamy w lodówce przez kilka - kilkanaście godzin.