Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna szynka drobiowa. Test szynkowaru wyszedł pomyślnie, my już kochamy takie wędlinki :)
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 366
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52574
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2526
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 366
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52574
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 531
Składniki
Filety dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy w około 2 centymetrową kostkę, lekko ubijamy tłuczkiem. Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą peklującą mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie było 4 godziny). Po tym czasie w chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, oba pieprze, paprykę, majeranek oraz kucharek, mieszankę wlewamy do mięsa. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser oraz ogórki konserwowe w całości. Wyrabiamy mięso, ma być szkliste i ma być klejące. Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, upychamy dokładnie by nie było powietrza. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy sznurkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Szynkowar wstawiamy do lodówki na noc, ale ja tylko wstawiłam na 4 godziny. Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny. Po tym czasie zostawiamy by wystygło, a następnie wstawiamy do lodówki by dobrze się skleiło ( u mnie stało całą noc). By wyjąć szynkę z szynkowara polewamy wrzątkiem pojemnik z zewnątrz. Moja szyneczka jest bardzo smaczna lecz trochę rozpada się przy krojeniu. Myślę że słabo wyrobiłam mięso i przy wkładaniu woreczka do pojemnika to musiał mi pęknąć i ta galaretka wypłynęła z woreczka na wierzch.