Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka polskiej kuchni, szczególnie świątecznej. Czasochłonny w wykonaniu ale pyszny w smaku.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 215
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 215
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 195
Składniki
Wykonanie: 1. Mięso pkroić w byle jakie kawałki, obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka poczynając od najtwardszego tj wołowna, wieprzowina, kurczak, boczek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. 2.Wątróbkę udusić osobno. 3. Bułki namoczyć w bulionie, mleku lu w wodzie. 4. Mięso i wątróbkę zmielić przez maszynkę 3 razy. 5. Bułkę odcisnąć i też mielić ( można raz). 6.Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać
Pieczenie: 1. Foremki pasztetówki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. 2. Wyłożyć mięso do foremek i ugnieść łyżką moczoną w zimnej wodzie. 3. Pośrodku mięsa wzdłóż foremki ugnieść łyżką płytki rowek i polać odrobiną wody,tak, żeby mięso było na wierzchu lekko wilgotne. 4.Wstawić do piearnika i piec w tep. 170- 180 stopni (jeżeli się za bardzo rumieni można temperaturę zniejszyć). Piec około1,5 h, można sprawdzić patyczkiem, jak ciasto.