Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
Udziec indyka z szynkowara
Składniki
- udziec z indyka ze skórą 1 kg do takiego szynkowara
- przyprawa gyros lub kurczakowa 2 łyżki
- sól 1 łyżka i chili do smaku
- żelatyna opcjonalnie 1 łyżka
Składniki
- udziec z indyka ze skórą 1 kg do takiego szynkowara
- przyprawa gyros lub kurczakowa 2 łyżki
- sól 1 łyżka i chili do smaku
- żelatyna opcjonalnie 1 łyżka

Potrzebne przybory kuchenne
szynkowar i opcjonalnie woreczki do szynkowaru
Etapy przygotowania
Miałam udziec z kością, wiec ją wycięłam, udziec był odrobinę większy więc przycięłam go, a kość i skrawki dodałam do gotowania zupy. Mięso obficie posypuje się przyprawami i można żelatyną od środka. Tym razem nie użyłam żelatyny ale z nią mięso będzie bardziej zwarte. Mięso można włożyć do woreczka do szynkowara, raz robiłam w woreczku i następny bez, i nie było różnicy. A więc mięso do szynkowara i szynkowar do lodówki na noc.
Następnego dnia szynkowar wyjmuje się z lodówki i po godzinie wkłada się do garnka na ściereczce i zalewa woda do wysokości mięsa. Wodę doprowadza się prawie do wrzenia i czeka 2,5 h. W między czasie można sprawdzić poziom wody i czy woda się nie zagotowała. Potem chłodzi się szynkowar do następnego dnia. Jak widać jest sprasowane mięso, galaretka i całkiem sporo tłuszczu. Aby było łatwiej wyjąć zawartość szynkowar można oblać gorącą wodą.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (15)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 191
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 191


Składniki
- udziec z indyka ze skórą 1 kg do takiego szynkowara
- przyprawa gyros lub kurczakowa 2 łyżki
- sól 1 łyżka i chili do smaku
- żelatyna opcjonalnie 1 łyżka
Miałam udziec z kością, wiec ją wycięłam, udziec był odrobinę większy więc przycięłam go, a kość i skrawki dodałam do gotowania zupy. Mięso obficie posypuje się przyprawami i można żelatyną od środka. Tym razem nie użyłam żelatyny ale z nią mięso będzie bardziej zwarte. Mięso można włożyć do woreczka do szynkowara, raz robiłam w woreczku i następny bez, i nie było różnicy. A więc mięso do szynkowara i szynkowar do lodówki na noc.
Następnego dnia szynkowar wyjmuje się z lodówki i po godzinie wkłada się do garnka na ściereczce i zalewa woda do wysokości mięsa. Wodę doprowadza się prawie do wrzenia i czeka 2,5 h. W między czasie można sprawdzić poziom wody i czy woda się nie zagotowała. Potem chłodzi się szynkowar do następnego dnia. Jak widać jest sprasowane mięso, galaretka i całkiem sporo tłuszczu. Aby było łatwiej wyjąć zawartość szynkowar można oblać gorącą wodą.
Smacznego :)