Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
szynkowar i opcjonalnie woreczki do szynkowaru
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 34
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 76
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 54
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 316
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 34
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 76
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 54
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 316
Składniki
Miałam udziec z kością, wiec ją wycięłam, udziec był odrobinę większy więc przycięłam go, a kość i skrawki dodałam do gotowania zupy. Mięso obficie posypuje się przyprawami i można żelatyną od środka. Tym razem nie użyłam żelatyny ale z nią mięso będzie bardziej zwarte. Mięso można włożyć do woreczka do szynkowara, raz robiłam w woreczku i następny bez, i nie było różnicy. A więc mięso do szynkowara i szynkowar do lodówki na noc.
Następnego dnia szynkowar wyjmuje się z lodówki i po godzinie wkłada się do garnka na ściereczce i zalewa woda do wysokości mięsa. Wodę doprowadza się prawie do wrzenia i czeka 2,5 h. W między czasie można sprawdzić poziom wody i czy woda się nie zagotowała. Potem chłodzi się szynkowar do następnego dnia. Jak widać jest sprasowane mięso, galaretka i całkiem sporo tłuszczu. Aby było łatwiej wyjąć zawartość szynkowar można oblać gorącą wodą.
Smacznego :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Szynka gotowana w majonezie
Wędliny
Pasztet strasburski
Wędliny
Karkówka po zbójecku
Wędliny
Kaszanka Grochalla z patelni inaczej z oliwkami.
Szynka gotowana w majonezie
Szynka gotowana w majonezie jest miękka, krucha i niezwykle aromatyczna. Świe...
Odsłon: 7911
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski, zwany inaczej pasztetem z foie gras – wątróbek kaczych l...
Odsłon: 2576