Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, galareta pomaga zachować dłuższą świeżość.
szynkowar
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24923
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6055
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 310
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24923
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6055
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 310
Składniki
Udziec trzeba obsypać przyprawami i żelatyną i wcisnąć go do szynkowara i wstawić do lodówki na 12- 24 h. Następnego dnia wystawia się szynkowar wcześniej z lodówki i potem parzy się go w 90C stopniach przez 3 h. Można przez otwór włożyć termometr, 90 C mięso powinno osiągnąć po 2,5- 3 h. Potem szynkowar się chłodzi i wstawia na noc do lodówki.
Szynkowar polewa się wrzątkiem i wysuwa się wędlinę. Jak widać jest sporo galarety, wystarczy ją lekko podgrzać aby była płynna, a potem schłodzić, a gdy zacznie być oleista można polać nią mięso, aby utworzyła się cienka glazura.
Smacznego :)