Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, galareta pomaga zachować dłuższą świeżość.
szynkowar
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 276
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14511
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1703
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16686
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 276
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14511
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1703
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16686
Składniki
Udziec trzeba obsypać przyprawami i żelatyną i wcisnąć go do szynkowara i wstawić do lodówki na 12- 24 h. Następnego dnia wystawia się szynkowar wcześniej z lodówki i potem parzy się go w 90C stopniach przez 3 h. Można przez otwór włożyć termometr, 90 C mięso powinno osiągnąć po 2,5- 3 h. Potem szynkowar się chłodzi i wstawia na noc do lodówki.
Szynkowar polewa się wrzątkiem i wysuwa się wędlinę. Jak widać jest sporo galarety, wystarczy ją lekko podgrzać aby była płynna, a potem schłodzić, a gdy zacznie być oleista można polać nią mięso, aby utworzyła się cienka glazura.
Smacznego :)