Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, galareta pomaga zachować dłuższą świeżość.
szynkowar
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98972
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98972
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5078
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5906
Składniki
Udziec trzeba obsypać przyprawami i żelatyną i wcisnąć go do szynkowara i wstawić do lodówki na 12- 24 h. Następnego dnia wystawia się szynkowar wcześniej z lodówki i potem parzy się go w 90C stopniach przez 3 h. Można przez otwór włożyć termometr, 90 C mięso powinno osiągnąć po 2,5- 3 h. Potem szynkowar się chłodzi i wstawia na noc do lodówki.
Szynkowar polewa się wrzątkiem i wysuwa się wędlinę. Jak widać jest sporo galarety, wystarczy ją lekko podgrzać aby była płynna, a potem schłodzić, a gdy zacznie być oleista można polać nią mięso, aby utworzyła się cienka glazura.
Smacznego :)