Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzona. Idealna wędlina do kanapek.
pojemnik, przędza, wędzarnia lub garnek do wędzenia,
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 43
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 98
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 43
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 98
Składniki
Peklowanie: Peklosól mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!