Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa wędzona metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, parzona. Idealna wędlina do kanapek.
pojemnik, przędza, wędzarnia lub garnek do wędzenia,
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 280
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14539
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1706
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16721
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 280
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14539
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1706
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16721
Składniki
Peklowanie: Peklosól mieszamy z wodą zimną i zalewamy ułożone mięso w pojemniku. Pojemnik wstawiamy do lodówki i peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania szynkę opłukujemy z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami i osznurowujemy. Osznurowaną szynkę wieszamy na kiju i osuszamy nadmuchem z wentylatora po 90 minut z obu stron. Szynka wędzona metodą w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszoną szynkę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzoną szynkę parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do temperatury wewnątrz szynki 68 stopni Celsjusza. W moim przypadku było to 120 minut.
Studzenie: Sparzoną szynkę wieszamy ponownie na kiju i studzimy, ostudzoną przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!