Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Polędwicę można zastapić jajkami ugotowanymi na twardo, ale jest warunek. Klops z jajkami jest mniej trwały, tzn jajka szybciej się psują niż mięso. Wersja z polędwicą może spokojnie poleżeć w lodówce, nawet po świętach.
Keksówka, miska, łyżka, nóż, deska, miseczka na solankę
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8349
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Polędwicę oczyścić, umyć. Umieścić w solance na ok 3 godz. Solanka - łyżka soli z górką na litr wody. Polędwicę wyjąć z solanki, osuszyć. Delikatnie pougniatać. Osypać czubrycą czerwoną i pozostawić w lodówce na kolejne 3 godz. Mięso mielone z karkówki wyrobić z namoczoną wcześniej w wodzie i odciśnietą kajzerką, jajkami, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem młotkowanym z kolendrą, solą. W czasie wyrabiania dodać bulion lub wodę. Masa powinna być luźna. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówki przełożyć połowę mielonego mięsa. Teraz ułożyć polędwicę. Przykryć pozostałym mięsem. mielonym. Ładnie wyrównać. Posmarować wierzch majonezem. Powstanie fajna, ładna skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę 50 min / 2 godz. Ciepły klops można podać do obiadu. Wystudzony może być wędliną np na kanapki lub podany z sałatką. Smacznego.