Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nie jest danie na co dzień, jest smaczne i wyjątkowe, a spożywane zbyt często mogłoby się znudzić. Podobny przepis na zupę z mięsem mielonym podawałem jakiś czas temu, wówczas w wersji tajskiej – Tom Jued. Do poniższego przepisu nada się mięso z kurczaka, jagnięcina lub wołowina. Zatem, do dzieła!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6527
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6527
Składniki
Wymieszać w misce lub za pomocą robota kuchennego wszystkie składniki na kulki z mięsa, odstawić do lodówki na 10 minut.
Przygotowanie bulionu. W międzyczasie w garnku rozgrzać oliwę, smażyć na średnim ogniu cebulę (5 minut), dodać czosnek i smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać kurkumę, pieprz i sól – smażyć maksymalnie minutę, aby nie przywarło nic do dna. Dodać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Wyjąć mięso z lodówki, uformować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Doprowadzić bulion z powrotem do wrzenia i delikatnie umieścić klopsiki w garnku, kilka razy, delikatnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut.
Na ostatnie 2 minuty dodajemy do garnka szpinak. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki.
Zdejmujemy z ognia i podajemy w miseczkach, udekorowane kolendrą i dymką.