Do góry

Zupy Przepis na:

Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą

Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 751

Dodano:

Odsłon: 2791

To nie jest danie na co dzień, jest smaczne i wyjątkowe, a spożywane zbyt często mogłoby się znudzić. Podobny przepis na zupę z mięsem mielonym podawałem jakiś czas temu, wówczas w wersji tajskiej – Tom Jued. Do poniższego przepisu nada się mięso z kurczaka, jagnięcina lub wołowina. Zatem, do dzieła!

Składniki

  • 500 g mięsa z kurczaka (lub jagnięcina, wołowina), zmielonego (kulki z mięsa)
  • 1 cebula, posiekana (kulki z mięsa)
  • 4 ząbki czosnku, posiekane (kulki z mięsa)
  • garść liści świeżej mięty, posiekane (kulki z mięsa)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (kulki z mięsa)
  • szczypta soli i pieprzu (kulki z mięsa)
  • 1 łyżka oliwy (kulki z mięsa)
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka (bulion)
  • 1 cebula, posiekana (bulion)
  • 1 łyżka oliwy (bulion)
  • 4 ząbki czosnku, posiekane (bulion)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (bulion)
  • 1 limonka (bulion)
  • 2 garście liści szpinaku (bulion)
  • sól, pieprz (bulion)
  • Do dekoracji: garść liści kolendry, dymka, zielone części
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Arabska zupa z kulkami mięsa, szpinakiem, miętą i kolendrą

Przygotowanie

  1. Wymieszać w misce lub za pomocą robota kuchennego wszystkie składniki na kulki z mięsa, odstawić do lodówki na 10 minut.

  2. Przygotowanie bulionu. W międzyczasie w garnku rozgrzać oliwę, smażyć na średnim ogniu cebulę (5 minut), dodać czosnek i smażyć 1-2 minuty. Następnie dodać kurkumę, pieprz i sól – smażyć maksymalnie minutę, aby nie przywarło nic do dna. Dodać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

  3. Wyjąć mięso z lodówki, uformować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego.

  4. Doprowadzić bulion z powrotem do wrzenia i delikatnie umieścić klopsiki w garnku, kilka razy, delikatnie mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut.

  5. Na ostatnie 2 minuty dodajemy do garnka szpinak. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

  6. Zdejmujemy z ognia i podajemy w miseczkach, udekorowane kolendrą i dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego 2018 Wiem, że jest trochę zabawy przy tej zupie, ale smak wynagradza nam wszystko :)
Świetny smak i jak tylko robimy, to zawsze szybko znika. Czas w jakim była robiona, to kosmos w stosunku do czasu jej zjadania :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń