Zupy Przepis na:
Aromatyczna zupa-krem z porów

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2221
Dodano: 11.11.2016
Odsłon: 1604
Składniki
- Por - ok. 600 g
- Ziemniaki - 800 g
- Masło - 1-2 łyżki
- Tymianek - 1/3 łyżeczki
- Kurkuma - 1/3 łyżeczki
- Kminek mielony - 1/3 łyżeczki
- Świeży imbir - lub mielony - 1/2 łyżeczki
- Pieprz kajeński - szczypta
- Vegeta - 1 -2 łyżeczki
- Sól, pieprz - do smaku
- Natka pietruszki - do dekoracji
- Grzanki
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Oczyszczone pory kroimy w półplasterki, ziemniaki w kostkę - podsmażamy na maśle. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy do miękkości. Miksujemy na gładko, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i grzankami.
Komentarze do przepisu (0)