Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie, użycie składników mięsnych i warzywnych o bardzo dobrej jakości. Goździki, mimo, że na pierszy rzut oka, nie pasują do tej potrawy, idealnie komponują się z nią i podkreślają w niej smak mięsa z którego jest wykonana. Propozycja zupy, może stanowić bardzo smaczną alternatywę nie tylko niedzielnego obiadu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości garnek. Warzywa obieramy i myjemy, cebulę opalamy nad palnikiem. Mięso płuczemy i wraz z warzywami zalewamy odpowiednią ilością zimnej wody. Dodajemy przyprawy. Nie dodajemy lubczyku i soli. Gotujemy na małym ogniu t.z. (wolno), aby rosół tylko "pyrkał" lub "puszczał oczka", ok. 2-3 godzin do miękkości składników. Na kilkanaście minut przed końcem gotowania, dodajemy sól i lubczyk. Dosmaczamy. Podajemy gorący, z makaronem lub całymi ziemniakami, bo i tacy smakosze są. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Uwagi: Babcia, dla uzyskania doskonałego smaku rosołu obojętnie jakiego rodzaju, sól i lubczyk dodawała zawsze przed końcem gotowania (ok. 10-15 minut). Każdy ma swój sposób gotowania rosołu. Jedni obgotowują najpierw mięso, a następnie wylewają wodę z powstałą szumowiną, płuczą mięso i dopiero zaczynają gotować rosół lub wkładają wszystko do garnka i jak zaczynają się tworzyć szumowiny, cedzakiem je zbierają, lub na końcu gotowania rosołu, przecedzają go w całości i podają do konsumcji. Każdy może wybrać swój sposób przyrządzania rosołu, który mu będzie odpowiadał.