Do góry

Zupy Przepis na:

Aromatyczny rosół z kulkami z mięsa kurczaka

Aromatyczny rosół z kulkami z mięsa kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 1794

Jeden z moich ulubionych przepisów na bulion z pogranicza Chin i Wietnamu. Ten bulion jest łatwy i szybki w przyrządzeniu. Sprawdzi się dobrze, gdy za oknem temperatury spadają poniżej 15 stopni :)

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • garść liści kolendry, posiekane (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2-3 cebule dymki, posiekane
  • 1 główka kapusty bok choy *
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz do smaku
  • Do przybrania: liście kolendry, cebula dymka (zielone części), papryczka chili, zielona pietruszka.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Aromatyczny rosół z kulkami z mięsa kurczaka

Przygotowanie

  1. Mięso, sól, trawę cytrynową, szalotkę, imbir, czosnek i kolendrę mieszamy dokładnie ze sobą, a następnie formujemy z nich kulki wielkości orzechów włoskich.

  2. W garnku gotujemy (5 minut) bulion razem z cebulą, bok choy i olejem sezamowym. Następnie do gotującego bulionu wrzucamy kulki mięsne i gotujemy 6-7 minut. Mięso będzie ugotowane, gdy kulki wypłyną na wierzch. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz olejem sezamowym. Dodajemy kapustę bok choy i gotujemy przez 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń