Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz a’la ukraiński

Barszcz a’la ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48118

Dodano:

Odsłon: 1095

Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 500 g ziemniaków
  • 120 g koncentratu barszczu czerwonego Vitapol
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Vitapol
  • śmietana
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jarzyny obieramy, razem z porem, cebulą, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
    Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans.
    Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę.
    Całość gotujemy do miękkości warzyw.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń