Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 317
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 720
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 738
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Do garnka z 2 litrami zimnej wody dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Następnie dorzucamy chrzan, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Gdzieś w międzyczasie gotujemy jajka na twardo :-) Do garnka wlewamy dobrze rozmieszany zakwas. Dodajemy lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i konkretną ilością majeranku. Śmietanę rozrabiamy w szklance. Dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy i powoli dodajemy do barszczu, cały czas mieszając. Barszcz podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) W innej wersji można użyć białej kiełbasy zamiast wędzonej. Trzeba wtedy do tych samych proporcji składników dodać ok. 200 g wędzonego boczku na samym początku gotowania, a kiełbasę dodajemy pokrojoną w plasterki razem z jajkiem już na talerzu. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)