Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy przepis, można śmiało podciągnąć pod sprawdzone powiedzenie: "podróże kształcą"! Czemu to stwierdzenie jest właściwe w tym przypadku? Ano dlatego, że będąc w odwiedzinach, zawsze uda się podpatrzyć coś lokalnego, co choć wszędzie znane w wariancie podstawowym, lokalnie może mieć inne wykonanie, a tym samym i nieco inny smak! Tak było i tym razem. Na śniadanie wielkanocne został przygotowany barszcz biały. Jak dopytałem, tak przygotowywały go dwa nieżyjące już pokolenia kobiet w tej rodzinie. I tak przygotowywany jest obecnie. A żeńska linia tego rodu pochodziła z terenów powiatu włoszczowskiego. Jadłem, smakowało mi tak dobrze, że postanowiłem zaproponować wszystkim śledzącym mój blog kulinarny tę wersję. Czy i Wasz odbiór będzie podobny? Kto chce niech spróbuje i przekona się sam. Nie trzeba z tym czekać do kolejnych świąt! Szczegóły przygotowania w zamieszczonym poniżej linku. Smacznego. <WJ>
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans.
Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z dodatkiem majeranku.
Słoninę kroimy w kostkę, na suchej patelni wytapiamy tłuszcz…w ulubionym momencie ( w zależności od preferencji), dodajemy cebulę, szklimy i przekładamy do barszczu. Doprawiamy wg uznania.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie jajka ugotowane na twardo, szynkę oraz czerstwe pieczywo.
Na talerz układamy jajka, mięso, pieczywo, zalewamy barszczem.
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 147
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 52
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 130
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 228
Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów około 10 mi...
Odsłon: 147
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 52
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Odsłon: 130
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 228
Składniki
Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście, pieprz i ziele angielskie. Zagotowujemy, płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans. Wywar przecedzamy (mięso wykorzystujemy wg uznania), wlewamy zakwas, ponownie zagotowujemy z dodatkiem majeranku. Słoninę kroimy w kostkę, na suchej patelni wytapiamy tłuszcz…w ulubionym momencie ( w zależności od preferencji), dodajemy cebulę, szklimy i przekładamy do barszczu. Doprawiamy wg uznania. Kiełbasę kroimy w kostkę, podobnie jajka ugotowane na twardo, szynkę oraz czerstwe pieczywo. Na talerz układamy jajka, mięso, pieczywo, zalewamy barszczem.
Przepisy Zupy
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Zupy
Chłodnik litewski
Zupy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Chłodnik z rzodkiewki
Idealny na upalne dni :)
Odsłon: 69
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Pyszny, kremowy chłodnik z bazylii i awokado podany z niebanalnymi dodatkami....
Odsłon: 56