Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały barszczyk nie tylko na wigilię.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103632
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103632
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2009
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5884
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5876
Składniki
Wodę ( lub bulion ) i zakwas wlewamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, obrany i posiekany drobno czosnek. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Gdy barszcz się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem. Do barszczu można też dodać trochę octu balsamicznego lub jabłkowego.
Najsmaczniejszy barszcz będzie gdy posti kilka godzin, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej, wtedy smaki się przegryzą i barszcz jest smaczniejszy. Jeśli ktoś chce barszcz o mocniejszym smaku i ciemniejszym kolorze to może przygotować go z 1,5 l zakwasu i 0.5 l wody. Do barszczu możemy dodać ugotowaną kostkę z ziemniaków lub uszka. Taki barszcz doskonale sprawdzi się na wigilię .