Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały barszczyk nie tylko na wigilię.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10984
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1182
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11645
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 905
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10984
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1182
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11645
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 905
Składniki
Wodę ( lub bulion ) i zakwas wlewamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, obrany i posiekany drobno czosnek. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Gdy barszcz się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem. Do barszczu można też dodać trochę octu balsamicznego lub jabłkowego.
Najsmaczniejszy barszcz będzie gdy posti kilka godzin, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej, wtedy smaki się przegryzą i barszcz jest smaczniejszy. Jeśli ktoś chce barszcz o mocniejszym smaku i ciemniejszym kolorze to może przygotować go z 1,5 l zakwasu i 0.5 l wody. Do barszczu możemy dodać ugotowaną kostkę z ziemniaków lub uszka. Taki barszcz doskonale sprawdzi się na wigilię .