Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały barszczyk nie tylko na wigilię.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 625
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12288
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 625
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12288
Składniki
Wodę ( lub bulion ) i zakwas wlewamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz ziarnisty, obrany i posiekany drobno czosnek. Garnek stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Gdy barszcz się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem. Do barszczu można też dodać trochę octu balsamicznego lub jabłkowego.
Najsmaczniejszy barszcz będzie gdy posti kilka godzin, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej, wtedy smaki się przegryzą i barszcz jest smaczniejszy. Jeśli ktoś chce barszcz o mocniejszym smaku i ciemniejszym kolorze to może przygotować go z 1,5 l zakwasu i 0.5 l wody. Do barszczu możemy dodać ugotowaną kostkę z ziemniaków lub uszka. Taki barszcz doskonale sprawdzi się na wigilię .