Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz ukraiński to bardzo treściwa zupa, po której jestem taka syta, że na drugie danie brakuje już miejsca. Bardzo lubię tą zupę, a w sumie sama nie wiem dlaczego, robię ją rzadko. Ale dziś nagotowałam duży garnek – będę mogła się nim delektować przez kilka kolejnych dni ;)
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 74
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Fasolę płuczemy, moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości, sól dodając dopiero jak będzie już miękka. Z połowy buraków, 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera i pory, ziela angielskiego, gotujemy wywar (można zrobić go na kości) doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy. Resztę buraków i warzyw obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę włoską drobno siekamy, pora kroimy na półplasterki. Wszystko za wyjątkiem kapusty gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, pod koniec dodając kapustę. W wywarze gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie dolewamy mąkę rozmieszaną z 1/8 litra zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ugotowane jarzyny, fasolę, koncentrat pomidorowy, przetarty ząbek czosnku. Wszystko łączymy ze śmietaną i kwasem buraczanym (lub koncentratem jeśli nie mamy domowego kwasu). Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.