Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz ukraiński to bardzo treściwa zupa, po której jestem taka syta, że na drugie danie brakuje już miejsca. Bardzo lubię tą zupę, a w sumie sama nie wiem dlaczego, robię ją rzadko. Ale dziś nagotowałam duży garnek – będę mogła się nim delektować przez kilka kolejnych dni ;)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4401
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3568
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4401
Składniki
Fasolę płuczemy, moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości, sól dodając dopiero jak będzie już miękka. Z połowy buraków, 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera i pory, ziela angielskiego, gotujemy wywar (można zrobić go na kości) doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy. Resztę buraków i warzyw obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę włoską drobno siekamy, pora kroimy na półplasterki. Wszystko za wyjątkiem kapusty gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, pod koniec dodając kapustę. W wywarze gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie dolewamy mąkę rozmieszaną z 1/8 litra zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ugotowane jarzyny, fasolę, koncentrat pomidorowy, przetarty ząbek czosnku. Wszystko łączymy ze śmietaną i kwasem buraczanym (lub koncentratem jeśli nie mamy domowego kwasu). Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.