Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 2494

Barszcz ukraiński to bardzo treściwa zupa, po której jestem taka syta, że na drugie danie brakuje już miejsca. Bardzo lubię tą zupę, a w sumie sama nie wiem dlaczego, robię ją rzadko. Ale dziś nagotowałam duży garnek – będę mogła się nim delektować przez kilka kolejnych dni ;)

Składniki

  • Buraki - 600 g
  • Marchew - 2 szt.
  • Pietruszka - 2 szt.
  • Seler - kawałek
  • Kapusta włoska - 200 g
  • Por - 1 szt.
  • Ziemniaki - 3-4 szt.
  • Biała fasola - 150 g
  • Przecier pomidorowy - 2 łyżki
  • Śmietana 18% - kilka łyżek
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kwas burakowy - 1/8 l
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cukier - 1 łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy, moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości, sól dodając dopiero jak będzie już miękka. Z połowy buraków, 1 marchewki, 1 pietruszki, kawałka selera i pory, ziela angielskiego, gotujemy wywar (można zrobić go na kości) doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy.

    Resztę buraków i warzyw obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kapustę włoską drobno siekamy, pora kroimy na półplasterki. Wszystko za wyjątkiem kapusty gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, pod koniec dodając kapustę.

    W wywarze gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie dolewamy mąkę rozmieszaną z 1/8 litra zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ugotowane jarzyny, fasolę, koncentrat pomidorowy, przetarty ząbek czosnku. Wszystko łączymy ze śmietaną i kwasem buraczanym (lub koncentratem jeśli nie mamy domowego kwasu). Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń