Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 10531

Dodano:

Odsłon: 4588

Ulubione zimowe zupy...

Składniki

  • kurczak 3 ćwiartki
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, cebula
  • zioła rosołowe: ziele angielkie, liść laurowy , pieprz
  • buraki 4 szt
  • ziemniaki 8 szt
  • fasola drobna 1 szkl
  • kasza wiejska pół szkl
  • śmietana 18 %
  • Koperek
  • zakwas buraczany
  • burak surowy do zabarwienia
  • sól
  • kminek lub kumin
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ta zupę zawsze gotował mój tata, i najbardziej lubię tą wersję, po latach czytałam o kuchni ukraińskiej i jest to oryginalny przepis.

    Fasolę namoczyłam na noc. Potem wlałam 1,5 litra wody do 6 litrowego garnka i dodałam namoczoną fasolę i kumin, 2 liście laurowe i dwa ziela angielskie. Gotowania będzie w sumie 1.5 h.

    Po pół godzinie dodałam pokrojone w słupki buraki.
    Po następnej pół godzinie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki a warzywa pokrojone w kosteczkę i jeszcze kasza.

  2. Gdy wszystko zmięknie, wyłączyłam ogień, dolałam kwasu buraczanego- 1 szklankę. Ale można ten krok pominąć, i zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem. Doprawiłam solą i pieprzem.

    Jeśli chce się uzyskać intensywny kolor to trzeba zetrzeć surowego buraka na tarce, położyć wiórki na sitku i siko zanurzyć w zupie, kolor sam przejdzie.

    Na koniec zabieliłam zupę- ten krok nie jest obowiązkowy i posypałam małym pęczkiem koperku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń