Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żona Zenka Martyniuka, piosenkarza disco polo, zadebiutowała w kąciku kulinarnym w programie „Pytanie na śniadanie". Danuta Martyniuk przygotowała sycący barszcz ukraiński. Jak podkreśliła, przepis zdobyła od Ukraińca. Według gotującej sekretem receptury jest warzywna „zasmażka". Fot. Piotr Fotek/REPORTER
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 336
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 795
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 336
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 390
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 795
Składniki
Przygotowanie zupy zacznij od ugotowania wywaru. Włoszczyznę oraz mięsa (szponder i korpus z kury) zalej wodą oraz dopraw pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj do miękkości mięsa i warzyw. Ugotuj też oddzielnie fasolę.
W czasie, gdy wywar nabiera smaku, obierz i pokrój w cienkie słupki marchewki oraz buraki. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i przełóż na nią marchewki, a następnie buraki. Przemieszaj i wlej 3 łyżki octu. Wymieszaj ponownie. Obierz i pokrój cebulę w pióra. Dorzuć na patelnię, posól i popierz warzywa. Przemieszaj i smaż przez 15 minut (pamiętając, aby często mieszać).
W międzyczasie do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, zalej go szklanką wody i dodaj 3 kopiate łyżeczki cukru. Przemieszaj do połączenia składników. Po 15 minutach smażenia warzyw na patelni zalej je koncentratem, przemieszaj i duś kolejne 15 minut.
Do wywaru wrzuć poszatkowaną w paski kapustę i gotuj ją 30 minut. Następnie dodaj warzywną zasmażkę do garnka z wywarem, mięsem i kapustą. Przemieszaj i gotuj przez 40 minut. Na końcu wrzuć jeszcze fasolę i gotuj do miękkości.
Barszcz ukraiński wlej do głębokich talerzy, udekoruj śmietaną oraz natką pietruszki. Ewentualnie możesz podać z ugotowanymi ziemniakami (których jednak Danuta Martyniuk unika w swojej diecie).