Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz z wędzonym jabłkiem to doskonały wybór na świąteczny stół. Ten wyjątkowy składnik dodaje zupie głębi smaku i dymnego aromatu, który idealnie komponuje się ze słodyczą i kwasowością buraka.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 499
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 417
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1510
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5813
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 499
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 417
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1510
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5813
Składniki
Przygotuj zakwas na 7-10 dni przed przyrządzeniem barszczu. Buraki obierz i pokrój w plastry. Włóż je razem z przyprawami do dużego naczynia i zalej przegotowaną wodą z solą. Przykryj całość gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Po 7-10 dniach odcedź zakwas. Przechowuj go w lodówce do momentu użycia.
Przygotuj jabłko. Na dnie dużego, starego garnka umieść dwie warstwy folii aluminiowej, a następnie wysyp 2-3 garści zrębek wędzarniczych. Spryskaj je lekko wodą i przykryj następnymi dwoma warstwami folii aluminiowej. Zrób w niej kilka małych dziurek.
Na folii połóż ruszt, a na nim pokrojone w plasterki lub ćwiartki jabłko. Nie powinno ono dotykać ścianek garnka. Szczelnie przykryj go pokrywką i postaw na małym ogniu. Po kilku minutach powinny pojawić się kłęby dymu, dlatego używaj okapu i otwórz okna na całą szerokość.
Wędź jabłka przez 10-20 minut. Wyłącz ogień i pozostaw garnek pod przykryciem na kolejne 10-15 minut.
Przygotuj barszcz. Grzyby namocz w ciepłej wodzie na co najmniej 12 godzin przed rozpoczęciem przyrządzania zupy.
Do dużego garnka włóż nieobrane, ale dobrze umyte buraki, warzywa korzeniowe, opaloną nad ogniem cebulę, czosnek i grzyby wraz z wodą. Zalej całość wodą i dodaj: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i trzymaj na minimalnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Wyłącz ogień i odstaw zupę na ok. 30 minut. Przecedź przez gęste sitko lub gazę, by barszcz był klarowny. Do środka dodaj jabłko i odstaw na następne 30 minut.
Klarowny wywar podgrzej i wlej do niego ok. 200-500 ml przygotowanego wcześniej zakwasu, zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Nie zagotowuj.
Dopraw barszcz z wędzonym jabłkiem solą i cukrem. Wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Zupę podawaj z uszkami i plasterkami jabłka wędzonego na ciepło.