Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zawsze mamy więcej ruchu niż zazwyczaj i potrzebna nam jest na tę okazję prawdziwie energetyczna zupa! Grochówka jest tradycyjną zupą kuchni polskiej, bardzo treściwą i niesamowicie rozgrzewającą. Dzień jest upalny, ale bliżej wieczoru zawsze chcemy zjeść coś bardziej sycącego. I taka właśnie jest ta zupa! Pyszna, aromatyczna i w pełni sycąca. Niezależnie czy masz kociołek, czy nie, w garnku tę zupę również spokojnie przyrządzisz. Wyśmienita zupa, którą z pewnością będziecie jeszcze nie raz mile wspominać jako pyszne wakacyjne danie. Pamiętaj jednak o złotej zasadzie grochówki, im dłużej będziesz moczyć groch, tym krócej gotować. Smacznego!
Nóż, deska do krojenia, kociołek lub wielki garnek, miska, drewniana łyżka kuchenna
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 1496
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17208
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5645
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 1496
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17208
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5645
Składniki
Opłucz groch pod bieżącą wodą, Namocz dzień wcześniej pół kilograma grochu w większej misce (powinien się moczyć . Groch zwiększy swoją objętość, także miska nie może być za mała.
Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokrój na ćwiartkę. Pokrój również dwie duże cebule w piórka. Obierz ząbki czosnku, nie musisz go kroić. Obierz kilka średnich ziemniaków i pokrój na ćwiartki.
Przygotuj kociołek lub garnek. Wrzuć tłuszcz do kociołka lub na patelnię i obsmaż na nim kiełbasę pokrojoną na mniejsze części i boczek w większej kostce. Przemieszaj ze sobą mięso. Do smażącego się mięsa przerzuć cebulę i podsmażaj przez kolejne kilka minut. Dosól i dopieprz dla smaku. Tak przyrządzone mięso, najlepiej na chwilę przełożyć.
Do kociołka lub garnka wlej bulion lub wodę (możesz dodać 2 kostki bulionowe). Przesyp przygotowany wcześniej groch, dodaj warzywa z włoszczyzny, a także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie. Zalej wodą na wysokość ok. 4-5 cm powyżej poziomu warzyw i grochu. Dodaj czosnek granulowany, sól i pieprz, pamiętając jednak, że boczek wędzony jest słony, także posmakuj, na jakim stopniu posolenia jest grochówka. Gotuj przez 1 godzinę do 1,5 godziny. Zupa będzie bulgotała i to znak, że już możesz dorzucić ziemniaki do zupy.
Po dorzuceniu ziemniaków gotuj jeszcze ok. 15 minut. Sprawdzaj poziom ugotowania ziemniaków. W międzyczasie możesz dorzucić również przygotowaną kiełbasę, boczek i cebulę. Dodaj również majeranek. Przemieszaj wszystko łyżką. Gdy ziemniaki będą już gotowe, możesz już nakładać grochówkę. Jeżeli lubisz zieleninę w zupie, możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.